Handbal - Sporttak in de Kijker - 2011

Categorie: Algemeen
Geschreven door Kurt Verschaeve

Handbal populair, aantrekkelijk en toegankelijk maken. Dat is het motto van de actie Sporttak in de Kijker - 2011, een samenwerking tussen Bloso en de Vlaamse Handbal Vereniging, die vrijdag 25/2 onder grote belangstelling in Antwerpen is voorgesteld.

 

Sporttak 2011Om een sport populair te maken zijn vedetten nodig. En de vedette bij uitstek was ook aanwezig in Antwerpen: Jackson Richardson. Deze Fransman is voormalig wereldspeler van het jaar en meervoudig wereldkampioen. Hij kwam op de persconferentie hoogst persoonlijk zijn schouders zetten onder de actie Sporttak in de Kijker om promotie te voeren voor de sport die hem in Frankrijk tot een idool heeft gemaakt.

Sporttak in de Kijker is een sportpromotionele actie die Bloso jaarlijks, nu al voor de 12de keer, organiseert samen met de betrokken federatie. Dit jaar zijn de spots op handbal gericht, in Vlaanderen voorlopig een kleinere sport die omwille van haar spektakelwaarde zowel recreatief als op topniveau meer aandacht verdient. Een sport ook die het potentieel heeft - een combinatie van techniek, fysiek, snelheid en coördinatie - om uit te groeien tot één van de meer toonaangevende (zaal)sporten in Vlaanderen. Getuige daarvan zijn het succes in en bijgevolg de successen van de ons omringende landen. Frankrijk is eind januari wereldkampioen geworden na een spannende finale tegen Denemarken (in bevolkingsaantal kleiner dan Vlaanderen!). Handbal wordt aan de wereldtop trouwens volledig gedomineerd door West-Europese landen.

Ambities van deze sportpromotionele actie zijn dan ook de groei van handbal stimuleren en de perceptie van deze sport verbeteren. Eerste voorwaarde daarbij is de omkadering versterken. Zo worden extra inspanningen geleverd om nieuwe trainers en jeugdscheidsrechters op te leiden. Door bijscholing worden leerkrachten LO ook opnieuw vertrouwd gemaakt met handbal. Via de basisscholen wordt de aangepaste handbalvorm Handbal XL aangeboden. Principe daarbij is dat tijdens een actieweek gekwalificeerde trainers van een handbalclub of van de federatie in die basisscholen uit de buurt initiaties geven, en dat in samenwerking met de leerkrachten LO van de school zelf. Kinderen die meer interesse tonen kunnen daarna bij die lokale club terecht voor gratis trainingen en initiatielessen. Dit alles wordt nog eens omkaderd door enerzijds een interscholen- en anderzijds een regionaal interclubtornooi.

Uiteraard vormen de evenementen zelf ook een belangrijk promotiemiddel. Zo zijn er de bekende Bloso-organisaties, waarbij dit jaar handbal een centrale plaats inneemt. En er zijn enkele nieuwe initiatieven, zoals de Oude Gloriëndag, de Damesdag, Het Beachbalfestival…

Tijdens het weekend aansluitend op de persconferentie heeft in Hoboken de Final 4 van de Beneluxliga Handbal plaats, een organisatie samen met de sportdienst van Antwerpen, meteen ook de grote kick-off van de actie Sporttak in de Kijker - 2011. Zaterdag zal de voormalige Franse wereldkampioen Jackson Richardson daar als gastvedette een clinic komen geven voor de jeugd. Die jongeren kunnen er ook terecht voor een handbalinstuif en een scholen- en clubtornooi. Na afloop worden de deelnemers dan gratis verwelkomd op de halve finales van de Final 4. Naast het aantrekken en initiëren van jonge handballers is het opnieuw betrekken en activeren van gewezen spelers ook één van de doelstellingen om de beschikbare ervaring en kennis optimaal te benutten. Eind december wordt het jaar Handbal - Sporttak in de Kijker - 2011 feestelijk afgesloten met een slotgala.

Website: www.sporttakindekijker.be

Joomla 1.6 Templates designed by Joomla Hosting Reviews