Handbal

Categorie: Algemeen
Geschreven door Kurt Verschaeve

Handbal is een balsport die zijn oorsprong heeft in Denemarken. Daar werd in 1904 de eerste handbalfederatie gesticht.Handbal

Het was een heel ander soort spel waar nog grote lijnen van zijn overgebleven.
In 1906 staken ze de officiële spelregels ineen, de eerste gedrukte spelregels verschenen in 1919 en handbal werd toen nog gespeeld op voetbalvelden en met 11 spelers dit werd grootveldhandbal of ook wel 11 handbal genoemd.

Tegenwoordig wordt handbal gespeeld door 6 spelers en een keeper per team op een veld van 40 meter lang bij 20 meter breed met aan beide kanten een doel van 2 bij 3 meter.

Het spel gaat snel heen en weer en de spelers zijn afwisselend verdedigers en aanvallers. Doelpunten scoort men door de bal in het doel van de tegenstander te werpen, de bal mag gespeeld worden met ieder deel van het lichaam behalve met de benen onder de knie.

Doelpogingen mogen vanaf iedere plaats op het veld plaatsvinden maar men mag de grond in het doelgebied en de bijbehorende lijnen (cirkel) niet aanraken, men mag bij de doelpogingen wel in het doelgebied springen of vallen en men dient ervoor te zorgen dat de bal de hand verlaten heeft voordat men neerkomt op de grond.

 

Lichaamscontact is toegestaan bij het verdedigen, alle verdedigende acties moeten frontaal worden uitgevoerd. In alle andere gevallen volgt er een straf. Deze straf kan variëren van een vrije worp tot en met een diskwalificatie (direct rode kaart). Er is nog een zwaardere straf maar die wordt gegeven bij gewelddadigheden. Handbal kent de volgende straffen:

 

  • Vrije worp
  • 7-meter worp (penalty)
  • Waarschuwing (Gele kaart - bij volgende overtreding van dezelfde of zwaardere aard volgt een tijdstraf, maximaal drie per team)
  • Tijdstraf (2 minuten - bij 3 tijdstraffen volgt een rode kaart)
  • Diskwalificatie (rode kaart)
  • Definitieve uitsluiting (kruis boven hoofd scheidsrechter)

Bij een zware overtreding krijgt een speler een waarschuwing of een tijdstraf. Bij zeer ernstige overtredingen kan er een directe rode kaart ook direct worden getoond, dit zijn overtredingen zoals het achterover trekken aan de schotarm of het duwen in de rug van een tegenstander. De speler moet het veld verlaten en mag niet meer deelnemen aan het spel. Na 2 minuten mag zijn plaats wel worden ingenomen door een andere speler. Tot aan de eerste divisie in Nederland heeft een rode kaart geen disciplinaire gevolgen met de uitzondering van een directe rode kaart voor een overtreding die dient om de wedstrijd te winnen. Vanaf de eerste divisie en hoger volgt er 1 wedstrijd schorsing na een direct rode kaart. Bij gewelddadigheden zoals slaan en trappen van de tegenstander moet de scheidsrechter een speler definitief uitsluiten, dit geeft de scheidsrechter aan door de armen boven het hoofd kruist, mag de speler eveneens niet meer deelnemen en moet zijn team de resterende tijd van de wedstrijd met 1 speler minder moeten uitspelen, er volgen altijd disciplinaire maatregelen vanuit het Nederlands Handbal Verbond.

Een senioren en A-jeugd wedstrijd duurt 2x 30 minuten, een B-jeugd wedstrijd duurt 2x 25 minuten en een C-jeugd en jongere leeftijds categorie wedstrijd duurt 2x 20 minuten.

Binnen Nederland wordt er voornamelijk in de zaal gespeeld. Er is een eredivisie voor mannen en voor vrouwen. Hieronder zit de eerste divisie en daaronder komen de hoofdklasse en de regioklasse. In de lagere klassen is er ook een buiten competitie op verharde velden.

Er bestaan verschillende bonden die de rechten van handballers vertegenwoordigen; de Europese handbalfederatie is de EHF.

 

Joomla 1.6 Templates designed by Joomla Hosting Reviews